Biografie over de Turkse oorlogsheld Mustafa Kemal Atatürk met de meest dramatische momenten van Atatürk en zijn jeugdvriend Salih Bozok
10 november 1938. De laatste 2 uur van grootheid Ataturk. Turkije is in diepe rouw maar iemand nog meer dan het hele volk: Salih Bozok... De emoties zijn zodanig dat Salih Bozok een leven zonder zijn beste vriend weigert. Zodra Ataturk overleden is pleegt hij zelfmoord zonder rekening te houden met zijn eigen leven en zijn dierbaren. In de film wordt met het afscheidsbrief “Veda” van Salih Bozok die hij voor zijn zoon Muzaffer heeft geschreven naar de geschiedenis gekeken waarin de militaire eigenschappen van Ataturk, zelf offering voor zijn vaderland en zijn prive leven als fragmenten te zien zullen zijn. De bevrijdingsoorlog en de oprichting van de republiek wordt in het afscheidsbrief “Veda” verteld.
De Ottomaanse gronden zijn bezet, van Tripoli tot Canakkale beschermde Mustafa Kemal op elk front zijn vaderland als een leider. Zelfs heeft hij in Canakkale zijn geweer gepakt en voorop gestaan. De soldaten naast hem werden een voor een getroffen, daarna begon Mustafa Kemal ook te wankelen, ja hij was geraakt, maar de klok die hij in zijn binnenzak droeg had zijn leven gered. Eigenlijk had die klok de commandant van het Turkse leger, de Turkse volk gered.
We zien in de brief die Salih Bozok voor zijn zoon Muzaffer heeft geschreven hoe Ataturk tegen zware omstandigheden zijn hoofd hoog hield, zijn leiderschap, zijn slimheid, zijn revolutionairiteit. Nadat Ataturk was overleden heeft zijn jeugdvriend tevens zijn hoofdadjudant niet getwijfeld om met een kogel op zijn eigen hart te schieten.
De regels die in de brief “Veda” geschreven zijn vertelt over de onbekende kanten van een leider die de afgelopen eeuw een indruk heeft achtergelaten.